Waarom groepscoaching zo hot is

GroepGroepscoaching wordt steeds populairder. Of het nu gericht is op eigen persoonlijke ontwikkeling of op meer productiviteit binnen een team. Toen ik er zelf voor het eerst van hoorde, was ik eerst wat terughoudend: mijn hele hebben en houden op tafel? En ook nog bij een groep vreemden? Of erger,  bij collega’s? En dan krijg je ook nog niet eens de exclusieve aandacht van de coach. Gelukkig zag ik, net als velen met mij, na mijn eerste groepscoachsessie dat er ook een heleboel voordelen zijn. Niet voor niks laten we ons massaal ‘groepscoachen’. Groepscoaching is helemaal hot.

Wat is groepscoaching?
Bij groepscoaching wordt je onder begeleiding van één of meerdere ervaren coaches in een (kleine) groep gecoacht. Van je collega deelnemers kun je ook feedback verwachten. Zij kunnen namelijk ook als coach optreden. Van elkaar leren is een belangrijk onderdeel van groepscoaching.
Groepscoaching kan eenmalig ingezet worden of als onderdeel van een reeks sessies.  Dan ontmoeten de deelnemers elkaar gedurende een aantal weken.
De deelnemers hoeven elkaar niet te kennen. Soms plaatst een coach klanten bij elkaar die met dezelfde vraag rondlopen. Denk bijvoorbeeld aan de Carrière Coach Cafés. Maar ook zetten bedrijven steeds vaker dit instrument in voor het oplossen van teamvraagstukken en voor teambuilding.
Het kan om een specifiek onderwerp of verschillende vraagstukken gaan, maar net waar de individuele deelnemers of de groep behoefte aan hebben.

Hoe meer zielen, hoe meer … kennis
Deelnemers aan groepscoaching profiteren van de aanwezige collectieve kennis van de groep. Met zijn allen weet je meer en anderen weten weer andere dingen. Er is een heleboel kennis aanwezig.
Deelnemers leren niet alleen van de coach, maar ook van elkaar. Soms meer dan in een individueel traject. Je leert hoe een ander iets succesvol heeft aangepakt. Ook kun je van een afstand bij een ander makkelijker zien waar de schoen wringt. Deze inzichten kun je vervolgens voor jezelf in de praktijk brengen. Ook is het een broedplaats voor creativiteit. Je deelt continu ideeën en inzichten met elkaar. Waar jij misschien nooit eerder aan gedacht hebt, bedenkt een ander voor je. Ook is het voor velen een feest van herkenning. Je komt erachter dat je niet de enige bent die met een bepaald probleem worstelt.

Laagdrempelig, maar diepgaand
Je staat niet in je eentje in je hempie. Doordat de aandacht niet steeds naar jou gaat, kun je, als je dat wilt, van een afstandje meeliften op de coaching van anderen. Ideaal voor verlegen kandidaten. En voor mensen die nog wat willen ‘proeven’ van hoe coaching in zijn werk gaat en willen uitvinden of het wat voor hen is.
Omdat je niet steeds aan het gesprek deelneemt, heb je ook meer tijd om tijdens de sessie te reflecteren en je inzichten gelijk te integreren. Wat misschien weer leidt tot nieuwe inzichten. Deze kun je weer gelijk bespreken met de groep. En hier weer feedback op krijgen. Al sparrend kom je snel tot de kern.

Netwerkmoment
Groepscoaching in particulier verband kan je helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Mensen die je normaal niet zo snel zou ontmoeten en je misschien verder kunnen helpen. Je bundelt je krachten met gelijkgestemden die in een vergelijkbare situatie zitten. En dat helpt om de verbinding met elkaar aan te gaan. Vaak houden deelnemers waardevolle netwerkcontacten eraan over. En wie weet waar dit toe leidt? Misschien wel tot een nieuwe baan.

Minder tijdsinvestering
Voor de coach of het bedrijf dat een coach inschakelt, is groepscoaching ook een fijn en krachtig instrument. Door meer mensen tegelijk te coachen bespaar je een heleboel kostbare tijd en geld. En voor de portemonnee van de betalende klant is dit ook super fijn, want de kosten voor een sessie zijn veel lager dan bij een individuele sessie. Tegelijk bereik je nagenoeg hetzelfde resultaat als in een individueel traject. Maar dan op een meer plezierige en ontspannen manier.

Dus als je met een coachingvraag zit, zet je over je gene of vooroordelen heen en kijk ook eens naar groepscoaching!

Volg en Like ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.