Vol energie shinen op de werkvloer; het kan als hooggevoelige!

Sinds een aantal jaar weet ik dat ik een Hoog Sensitief Persoon (HSP) ben en dan ook nog eens van het extraverte soort; een High Sensation Seeker (HSS). Als HSP heb ik een gevoeliger zenuwstelsel. Vroeger kon ik me snel overweldigd voelen door sterke geuren, fel licht, energieën van anderen of emoties. Of die nu van mezelf waren of van een ander. Mijn extraverte kant zorgt ervoor dat ik het avontuur graag opzoek, een kick krijg van nieuwe ervaringen en een sucker ben voor het leren van nieuwe dingen. Dan heb ik het gevoel dat ik leef! Soms ben ik in al mijn enthousiasme heel impulsief en ga ik afspraken of projecten aan waar ik later spijt van heb omdat het me teveel wordt. En moet ik me weer in stilte terugtrekken. Story of my life. Ik leef met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem. Dat zorgde soms voor “uitdagingen”. Ook op de werkvloer. Je ziet veel hoogsensitieven struggelen op het werk. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook als hooggevoelige kun je vol energie stralen op het werk!

HSP en werk
Voor iedereen is het belangrijk dat je werk doet waar je happy van wordt. Voor hooggevoeligen nog meer. Wij hebben meer dan anderen moeite met het vinden van een balans tussen de verwachtingen van de maatschappij, een werkgever of klanten en onze eigen behoeftes. Lange uren draaien op het werk? Daar zijn ze we niet voor gemaakt. Van stress hebben we meer last dan anderen. En (grote) groepen, daar doe je ons ook niet altijd een plezier mee. Die vreten soms zoveel energie.
Dat maakt het allemaal wel lastig in deze huidige snelle maatschappij. Vaak betekent dit dat hooggevoeligen zichzelf voorbij lopen. Maar wat moet je dan? Het lijkt soms wel of je moet kiezen: ga je mee in de verwachtingen van anderen en forceer je jezelf? Of kies je ervoor om jezelf terug te trekken met de kans om niet dat leven te leiden dat je écht wilt? Gelukkig hoeft het niet zo zwart wit te zijn.

Allereerst: je bent prachtig zoals je bent! Omarm jezelf
Vaak wordt de nadruk op de valkuilen van HSP’ers gelegd. Ook ik keek naar wat ik niet (goed) kon. Ik vergeleek mezelf met anderen. Hoezo kunnen anderen op één dag én boodschappen doen in een drukke supermarkt én naar een verjaardag vol met kleine druktemakertjes én daarna dansen alsof je leven ervan afhangt tot diep in de nacht? Ik veroordeelde mezelf erom (waarom lukt het mij niet? Wat is er mis met mij?) en ook strafte ik mezelf als iets me moeizaam afging. (Zie je wel…? Ik ben dom, lui, etc.) Hooggevoeligen hebben nu eenmaal meer rust en pauzes nodig om alle indrukken te kunnen verwerken. So what?
Want je hebt ook een heleboel talenten! Hooggevoeligen zijn over het algemeen opmerkzaam, loyaal, willen dingen goed doen, hebben een ijzersterke intuïtie, zijn heel invoelend, creatief, denken out-of-the box, zien al vantevoren wanneer iets mis dreigt te gaan en kunnen dit dus al vroeg signaleren. Dat zijn hele fijne eigenschappen! En heerlijk toch dat gevoel als je lekker in je vel zit? Dan voel je je ook fuckingtastisch! Niemand geniet zoals wij kunnen genieten. Hooggevoeligheid is een superpower! Tegelijkertijd, geen HSP is hetzelfde. Jij bent jij en dat maakt jou zo speciaal. Omarm jezelf in al je schoonheid. Respecteer hoe je in elkaar zit. Focus op wat je allemaal wel kunt en bent. Je bent prachtig!

Samenwerken met je hooggevoeligheid
Naast dat je jezelf gaat erkennen en accepteren als hooggevoelige en de schoonheid ervan inziet, is het ook belangrijk dat je ermee leert samenwerken. Dat je weet wat jouw persoonlijke valkuilen zijn en vaardigheden gaat ontwikkelen om goed om te gaan met jouw unieke set aan kwaliteiten. Dat je weet waar jij energie van krijgt en wat energie opslokt.
Zo zijn er een aantal centrale thema’s waar hoog sensitieve mensen juist vanwege hun gevoeligheid tegenaan lopen. Bijvoorbeeld loslaten en begrenzen. Ook nemen we niet of niet op tijd de rust die wij nodig hebben om alle prikkels te verwerken.
Het kost veel tijd en moeite om nieuwe patronen en gedrag aan te leren, maar de beloning is groot! Als je gaat samenwerken met je hooggevoeligheid wordt het leven weer een soepele dans. Je gaat je energieker en gelukkiger voelen. Ook in je werk.

Vind je roeping
Het vinden van de roeping is voor hoog sensitieve personen meer dan gemiddeld belangrijk. Dit kan in een baan zijn, maar ook in vrijwilligerswerk, een hobby of in het ouderschap. Het geeft HSP’ers een intens gevoel van vervulling. Het is een manier om tot onszelf te komen, te aarden op deze wereld en te doen waarvoor we hier gekomen zijn. Het kan even duren voor je je roeping vindt. Bij hoog gevoelige mensen komen er veel mogelijkheden op hun pad omdat ze zo ‘open’ staan en meer en dieper dan gemiddeld nadenken over het leven. Ook dit is een talent. Maak hier gebruik van en zie elke baan als een mogelijkheid om dichter bij je roeping te komen. Dit kan in stapjes gaan tot je het gevonden hebt. Blijf vertrouwen hebben dat het goed komt. Elke stap brengt je dichter bij het vervulde leven dat je wilt leiden.

Creëer jouw ideale werkomstandigheden!
Ik werkte me kapot. 60 uur in de week soms wel en daarnaast nog in het weekend gezellig doen en voor iedereen klaarstaan. Ik was perfectionistisch en veeleisend. Je voelt ‘m al aankomen. Ik viel om. Als hooggevoelige houd je dit niet lang vol. En waarom zou je jezelf dit aandoen?
Mijn punt… zoek een baan die bij je past. Misschien vind je het fijn om een baan te hebben die onder je niveau is, maar waarbij je partner, je kinderen en vrienden ook nog wat aan je hebben. Of waarbij je nog genoeg fut hebt voor hobby´s waar je hart sneller van gaat kloppen. Of misschien wil jij juist wel de uitdaging aan, maar dan in minder uren. Nachtdiensten en ploegendiensten? Geen goed idee voor hooggevoeligen.
Vraag jezelf af: werk je wel in de juiste sector? Wij hooggevoeligen vinden eerlijkheid, oprechtheid en gewetensvolheid erg belangrijk. En tja… soms werkt het in sommige sectoren of bedrijven in de praktijk net even wat anders.
Is een open kantoortuin wel wat voor jou? Of misschien lonkt het ondernemerschap naar je. En kun je dat middagslaapje doen waar jij zo van opkikkert.
De mogelijkheden zijn groot. Jij bent de creator! Zet de omstandigheden zo veel mogelijk naar je hand zodat jij met plezier je werk kunt doen. Soms betekent het dat je eerst dingen moet uitproberen. Blijf uitproberen en bespreek wat mogelijk is met je werkgever. Wat je veel ziet bij hooggevoeligen is dat zij juist voor een pad kiezen dat nog niet eerder bewandeld is. Zij creëren hun eigen ideale beroep. Wees creatief, zet je o zo sterke intuïtie in en denk out-of-the-box!

Aarden
Hooggevoelige mensen zijn over het algemeen dromers. Je bent vaak met je hoofd in de wolken. Je denkt veel na, analyseert alles en werkt alle mogelijke scenario’s van een situatie uit. Je hoofd heeft vaak de hoofdrol. Het risico is dat je teveel kan gaan ‘zweven’ en je moeite hebt om je te verbinden met de wereld hier op aarde. Dat vertaalt zich in het minder goed zijn in praktische dingen zoals werk en financiën. Dingen die te maken hebben met stabiliteit en zekerheid (onderste chakra: de wortelchakra). Pas wanneer je goed geaard bent, kun je je roeping gaan vinden en succesvol zijn in wat het dan ook is wat je wilt bereiken.
Zo zijn er veel kunstenaars die, hoe mooi ook hun kunst is, niet succesvol worden omdat ze geld, woonomstandigheden, lichaamsverzorging en voeding minder belangrijk vinden. Het draait allemaal om balans. We hebben niet voor niets gekozen voor een leven op aarde. Als hooggevoelige heb je precies dat gekregen wat jij nodig hebt om je missie te vervullen. De wereld heeft meer van jou nodig. En je bent het de wereld verplicht om jouw licht te laten schijnen. Ga doen waarvoor je bent gekomen!
Aarden kan op verschillende manier: door te wandelen in de natuur, te dansen, yoga te beoefenen, maar ook zijn er heel veel meditaties en (visualisatie)oefeningen. Probeer verschillende vormen uit zodat je weet wat werkt voor jou.

Meer weten?
Dit is slechts een tipje van de ijsberg. Er zijn vele goede bronnen voor als je meer wilt weten over hoe je als hoog sensitief persoon geluk kunt vinden in je werk. Hele goede boeken hierover zijn bijvoorbeeld: Making Work Work for the Highly Sensitive Person van Barrie Jaeger en meer algemeen over hoogsensitiviteit: de boeken van Elaine Aron en Leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta-Hart. Tegenwoordig vind je ook veel (besloten) Facebook en LinkedIn groepen waar je met andere hooggevoeligen ervaringen en tips kunt uitwisselen. Er bestaan (online) cursussen. En je kunt ook altijd een coach of therapeut inschakelen die gespecialiseerd is in het begeleiden van hooggevoeligen. Ook bij het Carrière Coach Café helpen we je graag verder!

Waarom groepscoaching zo hot is

GroepGroepscoaching wordt steeds populairder. Of het nu gericht is op eigen persoonlijke ontwikkeling of op meer productiviteit binnen een team. Toen ik er zelf voor het eerst van hoorde, was ik eerst wat terughoudend: mijn hele hebben en houden op tafel? En ook nog bij een groep vreemden? Of erger,  bij collega’s? En dan krijg je ook nog niet eens de exclusieve aandacht van de coach. Gelukkig zag ik, net als velen met mij, na mijn eerste groepscoachsessie dat er ook een heleboel voordelen zijn. Niet voor niks laten we ons massaal ‘groepscoachen’. Groepscoaching is helemaal hot.

Wat is groepscoaching?
Bij groepscoaching wordt je onder begeleiding van één of meerdere ervaren coaches in een (kleine) groep gecoacht. Van je collega deelnemers kun je ook feedback verwachten. Zij kunnen namelijk ook als coach optreden. Van elkaar leren is een belangrijk onderdeel van groepscoaching.
Groepscoaching kan eenmalig ingezet worden of als onderdeel van een reeks sessies.  Dan ontmoeten de deelnemers elkaar gedurende een aantal weken.
De deelnemers hoeven elkaar niet te kennen. Soms plaatst een coach klanten bij elkaar die met dezelfde vraag rondlopen. Denk bijvoorbeeld aan de Carrière Coach Cafés. Maar ook zetten bedrijven steeds vaker dit instrument in voor het oplossen van teamvraagstukken en voor teambuilding.
Het kan om een specifiek onderwerp of verschillende vraagstukken gaan, maar net waar de individuele deelnemers of de groep behoefte aan hebben.

Hoe meer zielen, hoe meer … kennis
Deelnemers aan groepscoaching profiteren van de aanwezige collectieve kennis van de groep. Met zijn allen weet je meer en anderen weten weer andere dingen. Er is een heleboel kennis aanwezig.
Deelnemers leren niet alleen van de coach, maar ook van elkaar. Soms meer dan in een individueel traject. Je leert hoe een ander iets succesvol heeft aangepakt. Ook kun je van een afstand bij een ander makkelijker zien waar de schoen wringt. Deze inzichten kun je vervolgens voor jezelf in de praktijk brengen. Ook is het een broedplaats voor creativiteit. Je deelt continu ideeën en inzichten met elkaar. Waar jij misschien nooit eerder aan gedacht hebt, bedenkt een ander voor je. Ook is het voor velen een feest van herkenning. Je komt erachter dat je niet de enige bent die met een bepaald probleem worstelt.

Laagdrempelig, maar diepgaand
Je staat niet in je eentje in je hempie. Doordat de aandacht niet steeds naar jou gaat, kun je, als je dat wilt, van een afstandje meeliften op de coaching van anderen. Ideaal voor verlegen kandidaten. En voor mensen die nog wat willen ‘proeven’ van hoe coaching in zijn werk gaat en willen uitvinden of het wat voor hen is.
Omdat je niet steeds aan het gesprek deelneemt, heb je ook meer tijd om tijdens de sessie te reflecteren en je inzichten gelijk te integreren. Wat misschien weer leidt tot nieuwe inzichten. Deze kun je weer gelijk bespreken met de groep. En hier weer feedback op krijgen. Al sparrend kom je snel tot de kern.

Netwerkmoment
Groepscoaching in particulier verband kan je helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Mensen die je normaal niet zo snel zou ontmoeten en je misschien verder kunnen helpen. Je bundelt je krachten met gelijkgestemden die in een vergelijkbare situatie zitten. En dat helpt om de verbinding met elkaar aan te gaan. Vaak houden deelnemers waardevolle netwerkcontacten eraan over. En wie weet waar dit toe leidt? Misschien wel tot een nieuwe baan.

Minder tijdsinvestering
Voor de coach of het bedrijf dat een coach inschakelt, is groepscoaching ook een fijn en krachtig instrument. Door meer mensen tegelijk te coachen bespaar je een heleboel kostbare tijd en geld. En voor de portemonnee van de betalende klant is dit ook super fijn, want de kosten voor een sessie zijn veel lager dan bij een individuele sessie. Tegelijk bereik je nagenoeg hetzelfde resultaat als in een individueel traject. Maar dan op een meer plezierige en ontspannen manier.

Dus als je met een coachingvraag zit, zet je over je gene of vooroordelen heen en kijk ook eens naar groepscoaching!

Waarom een sterk en divers netwerk nóg belangrijker is voor werkzoekende allochtonen

divers netwerkHet is helaas nog steeds de realiteit: als je allochtoon bent, heb je meer moeite met het vinden of vasthouden van een baan. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat hoogopgeleide allochtonen van niet-westerse afkomst minder snel een baan vinden dan autochtonen met hetzelfde opleidingsniveau en dat allochtone laagopgeleiden sneller hun baan verliezen dan laagopgeleide autochtonen. Natuurlijk heeft dat te maken met factoren als discriminatie, opleidingsniveau en de taal, maar wist je dat een sterk sociaal netwerk net zo belangrijk is?

Het juiste netwerk is essentieel voor het vinden van een baan
80% van de vacatures worden ingevuld via het netwerk van de desbetreffende organisatie; de medewerkers die daar werken, weten het vaak als eerste als er iemand weggaat of een vacature ontstaat. Die vertellen het weer door aan andere collega’s, samenwerkingspartners, leveranciers, hun vrienden en familie. Slechts 20% van de vacatures wordt via advertenties vervuld. Je vergroot dus je kansen op het vinden van een baan door te netwerken.

Autochtonen hebben een voorsprong
Het voordeel dat autochtonen hebben is dat zij hun hele leven in Nederland wonen en daardoor hebben zijn een voorsprong in het opbouwen van een netwerk, onder andere door school- en buurtvriendjes. Ook komen zij sneller in contact met de juiste personen. Veel groepen allochtonen van niet-westerse afkomst zijn later naar Nederland gekomen of, als ze in Nederland zijn geboren, is er soms sprake van een hechte gemeenschap. Binnen zo’n hechte groep komt je minder makkelijk in aanraking met relevante mensen van een andere afkomst. Kinderen van autochtonen kunnen vaak terugvallen op het netwerk van de ouders. Bij allochtonen is dit niet altijd het geval.

Bouw een zo divers mogelijk netwerk op
Onderzoek je eigen netwerk kritisch: hoe groot is je netwerk? En hoe divers is deze? Het is belangrijk dat, als je een baan zoekt, je niet blijft hangen in je eigen culturele kring. Zoek ook mensen op daarbuiten. Contacten buiten je eigen kring geven vaak verrassende nieuwe inzichten, ook op het gebied van werk. Misschien word je op banen gewezen waar jouw netwerk nog niet van op de hoogte was. Ook kunnen deze mensen je aan anderen voorstellen die in de sector of het bedrijf werken waar jij graag mee in contact wil komen. De belangrijkste tip is: ga erop uit!  Breid je interculturele netwerk uit.

Dit kan zijn door speciale netwerkbijeenkomsten te bezoeken, banenmarkten of workshops, maar ook filosofietafels, de tennisvereniging, etc. Maak een profiel aan op LinkedIn en kijk of je nieuwe contacten kunt opdoen en misschien een kopje koffie met ze kan gaan drinken. Meld je aan voor vrijwilligerswerk of knoop een praatje aan op de sportschool,  in de supermarkt of waar dan ook.

Of bezoek eens het Carrière Coach Café! Wij organiseren eens per maand bijeenkomsten waarin we juist mensen met een diverse achtergrond bij elkaar aan tafel zetten om het gesprek over werk aan te gaan. Ons doel is om mensen te verbinden, te inspireren en van elkaar te laten leren. Onder begeleiding van een ervaren (loopbaan)coach onderzoek je in kleine groepjes wat je talenten zijn, om zo een stap te maken binnen of naar werk. Een leuke, ontspannen manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Kijk in de agenda voor het eerstvolgende Café.

Zelfverzekerd solliciteren na een burnout

zelfvertrouwenJe bent volledig hersteld na een periode van burnout. Langzaam komen de kriebels om weer aan de slag te gaan. Fijn! Maar je hebt geen werk om naartoe te re-integreren. Waar moet je rekening mee houden als je het sollicitatiepad opgaat? Hier zes tips waardoor je goed voorbereid en zelfverzekerd kunt gaan solliciteren na een burnout.

1. Ben je echt hersteld?
De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is: ben je echt helemaal hersteld? Ga pas solliciteren na een burnout als je deze vraag met een JA kunt beantwoorden. Bedenk je dat een nieuwe baan misschien wel een hoop stress en prikkels met zich meebrengt. Begrijp me niet verkeerd, een nieuwe baan kan juist een energiegever zijn: van thuiszitten word je tenslotte ook niet vrolijk. En, wanneer ben je nou echt helemaal hersteld van burnout? Soms zijn juist werkgerelateerde situaties de ultieme test om te zien of je het allemaal weer aankunt. Luister goed naar je gevoel; alleen jij weet hierop het antwoord. Maar gun jezelf de tijd om goed te herstellen. Een goede therapeut of (loopbaan)coach helpt je hierbij. En natuurlijk spelen financiën ook een rol. Maar zet je gezondheid op nummer één.

2. Blijf trouw aan jezelf
Dan komen de volgende vragen aan de orde: welke baan? En hoeveel uren? Het solliciteren na een burnout zal je gemakkelijker afgaan als je goed weet wat je wel en niet wilt. Je hebt niet voor niks een burnout gehad. Als het goed is, heb je tijdens je ziekte veel nagedacht over de werkgerelateerde oorzaken van de burnout en wat je anders wilt in je werk. Misschien is dit niet van toepassing op jou en ga je solliciteren op soortgelijke banen. Helemaal prima. Als je het maar goed doordacht doet. Nu je weer beter bent, kan de verleiding groot zijn om terug te gaan naar wat oud en vertrouwd is. De banen liggen tenslotte niet voor het oprapen. Houd goed voor ogen wat jouw energiegevers en –rovers zijn. Blijf trouw aan jezelf. En blijf kritisch tijdens je zoektocht. Misschien is het een idee om in een wat minder zware baan te starten of minder uren te werken of in een kleiner bedrijf of in een minder veeleisende sector. Je kunt altijd later nog meer uitdagingen aangaan.

3. Bouw je belastbaarheid rustig op
Het idee om van geen werk ineens naar een betaalde baan te gaan, kan benauwend overkomen. Twijfels als ‘kan ik het wel aan?’ en ‘ben ik wel helemaal beter?’ zijn heel normaal. Je bent een tijd uit de running geweest. Blijven deze twijfels door je hoofd spoken? Bouw je belastbaarheid en zelfvertrouwen weer geleidelijk op in een vertrouwde omgeving. 
Dit kan op verschillende manieren: zoek thuis projecten om op te pakken. Het liefst taken die met je vak te maken hebben, waarbij je sociale contacten onderhoudt en die deadlines hebben. Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen waarbij je je uren rustig opbouwt. Begin met twee keer drie uur per week en breidt het in een aantal weken of zelfs maanden uit naar het aantal uren dat je weer wilt werken. Wordt het je teveel? Neem dan weer een stapje terug. Nog een ander idee is om freelance werk te gaan doen. Zo bepaal je zelf het aantal opdrachten dat je aanneemt. Doe dit in overleg met het UWV als je een WW-uitkering ontvangt.

4. Voorkom een (groot) gat in je CV
Ziek is ziek. Zoals gezegd: geef jezelf de tijd om te herstellen. Zodra je weer dingen kunt, kijk dan naar wat wel kan. Zo kun je alvast activiteiten gaan ondernemen die het gat kunnen helpen verkleinen op je CV. Of die laten zien dat je niet hebt stilgezeten. Denk bijvoorbeeld aan een studie, een stage, freelance werk, vrijwilligerswerk of begin voor jezelf. Dit kun je op je CV zetten. Maak je niet druk om het aantal uren, het gaat erom dat je laat zien dat je je tijd nuttig hebt besteed en dat je gemotiveerd bent.

5. Blijf de dingen doen waar je energie van krijgt
Houd vast aan de activiteiten die jou er bovenop hebben geholpen. De verleiding is groot om te denken dat je beter bent en hier nu zonder kunt. Maar werkloos zijn is al een uitdaging op zich. Laat staan als je herstellende bent van burnout. Een depressie ligt op de loer. Houd vast aan een goede dagstructuur, onderhoud je sociale contacten, blijf naar de sportschool gaan, yoga of wandelen of wat je dan ook geholpen heeft tijdens je burnout. En blijf de kennis toepassen die je hebt opgedaan tijdens je ziekte. Zo voorkom je dat je weer terugglijdt.

6. Wat vertel je in het sollicitatiegesprek?
En dan misschien wel het moeilijkste aspect: het sollicitatiegesprek. Op je CV en in je motivatiebrief hoef je niet in te gaan op je burnout. Ook als het niet ter sprake komt op het sollicitatiegesprek ben je niet verplicht om het te melden. Maar wat vertel je je potentiële nieuwe werkgever als ze ernaar vragen? Wat je ook doet, lieg niet.
Als je een klein gat hebt, kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bewust even niet gewerkt hebt om even bij te komen van alle hectiek van afgelopen banen. Dat je bijvoorbeeld tijd nodig had om over je vervolgstappen na te denken. Je kunt refereren aan wat je tijdens deze periode gedaan hebt: studies, voor anderen gezorgd, vrijwilligerswerk, freelance werk, etc.
Als je langere tijd uit de running bent geweest, kun je dit misschien niet makkelijk op deze manier verklaren. Wellicht is het dan verstandig om de waarheid te vertellen, maar dan wel op een positieve manier ingestoken: vertel dat het een waardevolle periode was, wat je hebt geleerd en dat je nu weer beter bent en veel zin hebt om aan de slag te gaan. 
Voel zelf aan waar je je het prettigst bij voelt. Misschien haal je voor jezelf juist wel de angel eruit als je het benoemt.

Veel succes!

Heb jij ook moeten solliciteren na een burnout? Waar liep jij tegenaan? Laat je reactie achter door te klikken op de tekst onder de titel van dit blog.

Alicia Vera Garcia is webredacteur bij het Carrière Coach Café.

Bijzonder interview met de Paus

“Het interviewen van de Paus is voor een religiejournalist wat de Mount Everest is voor een bergbeklimmer.
Maar er zijn veel meer mensen die de Everest hebben beklommen dan er journalisten zijn die de Paus hebben geïnterviewd. Verzoeken daartoe werden tot ruim tweeëneenhalf jaar geleden nog net niet weggelachen door het Vaticaan” aldus Trouw van 6 november jl.
Voor het eerst na lange tijd is religieredacteur en Vaticaanwatcher Stijn Fens er in geslaagd de Paus te interviewen. Niet namens Trouw maar namens het Utrechtse Straatnieuws.

Dit is echt een staaltje van doorzetten, netwerken, koers houden en in je droom blijven geloven.
Net als met zeilen bij tegenwind: zeilen bijstellen en koers houden.
Dit is wat wij steeds propageren bij het Carrière Coach Cafè. We brengen dat ook zelf in de praktijk, steeds weer bedenkend dat de weg naar het doel even belangrijk is.

Bovendien: een fantastisch gevoel als je zeker weet dat je er alles voor gedaan hebt!!

Dick Spangenberg

NB.
En de mensen die het straatnieuws verspreiden zijn er echt trots op(eigen waarneming).Ze hebben aanmerkelijk meer bladen verkocht!

Irritatie

02/03 Mens erger je niet!!! Zei ik mantra achtig tijdens mijn 12 km hardlopen gisteren;
Ik ergerde me namelijk groen en geel!
Ik zal zeggen waarom. Ik lees de laatste tijd op de sociale media veel stukjes over positief denken.
Alsof alles veranderd als je maar positief denkt bijvoorbeeld: “morgen is het lekker weer”, “Poetin wordt een aardige vent”, “de trein is net voor mij te laat zodat ik hem haal”, “als ik oversteek zonder te kijken wordt ik niet overreden”, alsof we iets opschieten met een wereld vol blije eieren!
Iets anders is positief denken met focus. Bijvoorbeeld het Pygmalion effect. In de V.S. werd een tijd geleden een een experiment gedaan door aan een leerkracht te vertellen dat er vier speciale kinderen in de klas zaten die briljant zijn en met naam en toenaam werd ze over hen geïnformeerd. Aan het eind van het jaar bleken die kinderen ook beduidend hogere cijfers te hebben. Hier en daar had die leerkracht ze ook met een schuin oog in de gaten gehouden. Bijzonder was: ZE WAREN GEEN MILLIMETER BETER DAN DE ANDERE KINDEREN(ze hadden haar bij wijze van experiment foutief geïnformeerd ). Het was het effect van verwachtingen, die zowel naar anderen als naar jezelf grote verschillen kunnen bewerkstelligen. In positieve en/of negatieve zin. Dit effect bewust hanteren is ook mogelijk daar werken we aan in het Carrière Coach Café.
Zo nu is mijn ergernis weer een stuk minder.

Dick

De start

20/2 De eerste blog na een interessante week voor Het Carriére Coach Café. De week begon voor ons met het kijken van de laatste aflevering van Tegenlicht op zondagavond door de VPRO over Het einde van de manager, na de aflevering van de week daarvoor die over Ricardo Semler ging. Rode draad is dat er veel verandert in de wereld van het werken, samenwerken, managen en persoonlijke ontwikkeling, dus ook op het gebied van coachen. Er kwam nog bij dat we het boek tegenkwamen van Arthur Gotlieb: ” Operatie werk Arthur de deur uit” Geschreven door de man die in 2014 een einde aan zijn leven maakte na tegenwerking door het management. Een sterk staaltje van disfunctionerend management. Vooral is het een interessant boek als je bedenkt dat iemand van onderaf over de organisatie schrijft. Live speelt nu natuurlijk de bezetting van het Bungehuis, wat mij doet denken aan bezettingen van lang geleden waar ondergetekende ook aan deelnam. En wat tot veel positief effect leidde. Na plezierige afstemmings-gesprekken met diverse vertegenwoordigers van Stadsdeel Zuid, vond gisteravond ons Carriere Coach Cafe plaats in De Nieuwe Poort. Het was met 4 coaches en ongeveer 16 deelnemers een bijzondere avond. Zeker als je bedenkt dat we nu in combinatie met Het grote mensen ontmoetingsdiner een kortere versie hebben georganiseerd. Er is veel uitgewisseld. gespiegeld en verdiept. Vooral het hoofdstuk over dromen en het effect daarvan motiveerde in de groep. Met goede voornemens is de groep vervolgens aan het diner gegaan met de andere deelnemers van de diverse workshops die door De Nieuwe Poort die avond georganiseerd werden.

Dick